4 εποχες

Ο συνδυασμός βουνού και θάλασσας είναι το βασικό χαρακτηριστικό του Πηλίου που το καθιστά ιδανικό προορισμό όλες τις εποχές.  Στο Πήλιο συναντάμε το μύθο, την παράδοση, την ομορφιά και την απλότητα μιας άλλης εποχής σε συνδυασμό με την άνεση, την αισθητική και την πρακτικότητα του σήμερα.

Άνοιξη

Η φύση μοιάζει παραμυθένια, τα χρώματα και τα αρώματα κυριαρχούν παντού.  Αμυγδαλιές, κερασιές, μηλιές και άλλα πολλά δέντρα ξυπνάνε και φοράν τα άνθη τους.  Στη γη το νέο χορτάρι έχει ένα έντονο πράσινο που το χρωματίζουν παπαρούνες, ανεμώνες, ορχιδέες και πολλά ακόμη άνθη.

Την άνοιξη συναντάμε στο Πήλιo μεγάλη ποικιλία από βρώσιμα μανιτάρια, άγρια σπαράγγια, χόρτα του αγρού και τα τσιτσίραβλα που είναι ένας βλαστός που γίνεται τουρσί και είναι χαρακτηριστικό της περιοχής.  Η εποχή είναι ιδανική αφού η μέρα μεγαλώνει, οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν και αρχίζουμε τις επισκέψεις στα παραλιακά ταβερνάκια και τις βόλτες στην παραλία με τους πιο θαρραλέους να κάνουν τα πρώτα τους μπάνια.  Η άνοιξη είναι η καλύτερη εποχή για υπαίθριες δραστηριότητες για τους περισσότερους με καλές θερμοκρασίες, ηλιοφάνεια και τη φύση να βρίσκεται σε πλήρη οργασμό.

Καλοκαίρι

Το καλοκαίρι στο Πήλιο είναι είναι μοναδικό, από τη μια η δαντελωτή ακτογραμμή του αιγαίου με τα βαθιά νερά, τα απότομα βράχια και τις θαλασσινές σπηλιές και από την άλλη η απανεμιά του Παγασητικού δίνουν μεγάλη γκάμα επιλογών στον επισκέπτη για το μπάνιο του.  Τα μονοπάτια του βουνού, βαθύσκιωτα, με ρεματιές που σχηματίζουν βάθρες  και μικρές λίμνες, οξιές, καστανιές και αιωνόβια πλατάνια είναι ιδανικά για τη μεσημεριανή ξεκούραση ή ένα πικ-νικ.  Κάτω, χαμηλά στις παραλίες τα ταβερνάκια πάνω στο κύμα, πάντα με φρέσκο ψάρι και όμορφες μουσικές και στα ορεινά χωριά οι μεγάλες πλατείες με τα τεράστια πλατάνια πάντα στο κέντρο.

Όλο το καλοκαίρι το Πήλιο γιορτάζει, με συναυλίες, εκδηλώσεις, πανηγύρια ή απλά με μια κιθάρα και μια φωτιά στην παραλία.  Οι πιο σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις είναι το Μουσικό Χωριό στον Άγιο Λαυρέντιο, το φεστιβάλ της Τσαγκαράδας, οι αφηγήσεις παραμυθιών στον Άγιο Γεώργιο, η γιορτή κερασιού και άλλα πολλά με σπουδαίους καλλιτέχνες και πολλούς επισκέπτες.

Φθινόπωρο

Το φθινόπωρο πολλοί το χαρακτηρίζουν και ως «η δεύτερη Άνοιξη», τα χρώματα είναι φανταστικά, τα φύλλα ξεκινάν από το έντονο πράσινο για να καταλήξουν καφέ παίρνοντας όλες τις αποχρώσεις πριν πέσουν στη γη.  Η ζέστη του καλοκαιριού έχει πέσει και η περιοχή είναι πιο ήρεμη, είναι ο καιρός για βόλτες στη φύση και για ήρεμες παραλίες. 

 

Χειμώνας

Ο χειμώνας περνάει αργά, με αγροτικές εργασίες για τους ντόπιους ελαιοπαραγωγούς και αγρότες, οι μέρα είναι αισθητά πιο μικρή και οι βραδιές περνάνε δίπλα στο τζάκι.  Ωστόσο οι ηλιόλουστές μέρες είναι αρκετές και η φύση που αναπαύεται, με τα κλαδιά γυμνά από φύλλα είναι υπέροχη. 

Ακόμα όμως και το βαρύ χειμώνα το Πήλιο είναι γοητευτικό, με τις χιονισμένες στέγες, τις καμινάδες να καπνίζουν και τη γη μέσα στα βάθη της να ετοιμάζει τους βλαστούς της άνοιξης.

 

Και πάλι άνοιξη…

 

Ο κύκλος της ζωής σε μερικούς τόπους είναι πιο αργός, πιο συμφιλιωμένος με τη φύση και τον άνθρωπο.  Αυτοί πάντοτε είναι τόποι ευλογημένοι με ανθρώπους απλούς και χαρούμενους, ευτυχισμένους που ζουν σε τέτοιους τόπους και με φύση πλούσια που δίνει τροφή στο σώμα και το πνεύμα.

 

                     Καλως ήρθατε,

              Το Πήλιο είναι οι άνθρωποι του και τα τοπία του